De Zwitserse regering beperkt tijdelijk de uitbetaling van bepaalde bonussen aan personeel van de in problemen geraakte bank Credit Suisse. Concurrent UBS nam Credit Suisse over na tussenkomst van de overheid om ergere problemen voor de Zwitserse bankensector te voorkomen.

Nu bevriest de regering bonussen die Credit Suisse zijn medewerkers al wel heeft toegezegd voor hun werkzaamheden in de jaren tot en met 2022, maar nog niet heeft uitbetaald.

De beperking is van toepassing op aandelenbonussen die werknemers pas in de toekomst kunnen verzilveren. Bonussen die al zijn toegezegd en direct uit te betalen zijn, blijven nog wel toegestaan. Met dat laatste wil de Zwitserse regering voorkomen dat werknemers geraakt worden die zelf niet verantwoordelijk zijn voor de crisis bij Credit Suisse. Ook zou het juridisch te risicovol zijn om deze bonussen met terugwerkende kracht te verbieden.

De regering haalt een nationale wet voor banken aan. Die wet bepaalt dat de overheid ingrepen kan doen bij het bonusbeleid van belangrijke banken die direct of indirect staatssteun hebben ontvangen. De federale regering heeft het ministerie van Financiën ook opdracht gegeven om nog meer maatregelen tegen het uitbetalen van bonussen bij Credit Suisse te bedenken. Bestuursleden van Credit Suisse hebben afgezien van hun bonussen voor 2022.

Maandag protesteerden nog enkele honderden demonstranten voor het hoofdkantoor van Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank. In Zwitserland ontstond onder andere ophef over het feit dat er bonussen worden uitbetaald terwijl de overheid garant staat voor 260 miljard Zwitserse frank (262 miljard euro) aan leningen voor de fusie met UBS.

ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

"Dit is iets wat we zeker niet overwegen", aldus Enria. Hij zei dat de ECB goede inschattingen heeft gemaakt van de stressbestendigheid van banken, ook onder moeilijke omstandigheden, en dat er daar geen veranderingen zijn.

De ECB kwam tijdens de coronacrisis wel met restricties op dividend en inkoopprogramma's van banken. Maar volgens Enria ging het toen om volledig andere omstandigheden. "We hadden totale onzekerheid, de economie was tot stilstand gekomen met de grootste recessie in de naoorlogse Europese geschiedenis, zonder zicht te hebben op hoe de kwaliteit van bezittingen zich zou ontwikkelen." Hij stelt dat het nu een heel andere situatie is en dat dergelijke maatregelen dus niet worden overwogen.

LEES OOK: Rust rond de bankensector weer enigszins teruggekeerd na redding Credit Suisse – AEX sluit grillige handelsdag af met winst